Trenutno pregledavate 5th ICO Crossminton World Championships – Svjetsko prvenstvo u Budimpešti

5th ICO Crossminton World Championships – Svjetsko prvenstvo u Budimpešti

I ove sezone, prisustvovali smo na najiščekivanijem turniru godine, naših 9 natjecatelja mjerilo je snage s najboljima u svijetu i ostvarili zavidne rezultate. Najveće natjecanje u povijesti našeg sporta, brojalo je preko 520 igrača iz 24 zemlje, 3 kontinenta, u konkurenciji od ukupno 23 kategorije. Ovo predivno prvenstvo održalo se u Budimpešti u Tüskecsarnok Areni, te je trajalo punih 4 dana. 4. srpnja, naši domaćini pripremili su nam prekrasno otvorenje s impresivnom plesnom točkom i par toplih riječi dobrodošlice.

Nedugo nakon, započeli smo sa samim natjecanjem, krenuli smo s Open muškim, ženskim i mješovitim parovima, te juniorskim kategorijama. U konkurenciji do 12 godina, naša je najmlađa natjecateljica odradila sjajan posao, izuzev strašno jakoj konkurenciji, uspjela je ostvariti jednu pobjedu, te tako osvojila ukupno 9. mjesto i zauzela 12. mjesto na svjetskoj rang listi. Naš drugi junior, Marko Jerković odigrao je izuzetno grupnu fazu, te kao prvi u grupi krenuo u daljnju borbu. Nakon izuzetno tijesnog i napetog meča, Marko se u osmini finala morao pozdraviti od natjecanje, gdje ga je na teška tri seta pobijedio trenutni svjetski prvak Shameem Elaheebocus (Mauricijus). Možda se nije ovog puta penjao na postolje, no Marko ima pregršt uspjeha s prijašnjih prvenstava, a i sada ima biti na što ponosan, jer je trenutno 4. igrač Svijeta u kategoriji do 18 godina. Naši sjajni, mladi juniori!

U kategoriji parova imali smo već poznata dva predstavnika, mješoviti par Paula Barković i Nikola Kučina, ušli su sjajno u turnir, te ostvarili mnogobrojne pobjede. Bez izgubljenog seta stigli su sve do četvrtfinala. Tik do medalje, pritisak je postao prevelik, pomalo već iscrpljeni, no i dalje prepuni emocija i žara ipak su posustali, te zauzeli, i dalje, sjajno 5. mjesto. Nemojmo zaboraviti da je to ogroman uspjeh, bodovi su se zbrojili, te su trenutno na samom vrhu svjetske rang liste, naš mješoviti par je broj 1 u Svijetu! Drugi par, koji nas je predstavljao, također nam je osvijetlio obraz, naše sestre Zrinka i Laura Jagečić ponovno su zaigrale ženske parove. Nakon sjajnog meča protiv ženskog para iz Japana, u četvrtfinalu, uspjele su si osigurati medalju na ovogodišnjem svjetskom prvenstvu! Potom su zaigrale uistinu neizvjesno i napeto polufinale protiv već poznatog njemačkog dua Horn/Rolfes. Oba para borila su se do posljednjeg trenutka, no unatoč velikoj drami, prekidima i napetosti, naše su djevojke bile nakon 3 iscrpljujuća seta veoma zadovoljne svojim trećim mjestom! Finalima i podjelom smo završili prvi dan u Budimpešti. Nakon svih uzbuđenja, napetosti i napora, naši su igrači morali sve to ostaviti iza sebe i fokusirati se na daljnji tijek natjecanja.

U petak, 5.7. zaigrale su se i najpopularnije open muška i ženska kategorija, polufinala i finala juniorske konkurencije, te O40, O50 parovi. U ženskoj kategoriji imali smo naše 3 predstavnice, već spomenute, Paulu Barković, Zrinku i Laura Jagečić. Naše su djevojke odradile izvanredan posao, te sve bez većih poteškoća prošle grupnu fazu natjecanja. Nikola Kučina je također postigao odličan uspjeh u muškoj konkurenciji, te prošao skupinu kao prvi u svojoj grupi. Nastavak natjecanja za open kategorije uslijedio je dan nakon. Imali smo još jednog predstavnika u open kategoriji, naš Marko Vladić kojemu je ovo prvo prvenstvo imao je solidan nastup, no ipak je uzbuđenje i trema odradila svoje, te nije uspio proći u daljnju fazu natjecanja. U O40 muškim parovima imali smo jednog predstavnika naš predsjednik Nebojša Aleksić u paru sa Sinišom Jagečićem imali su vrlo snažne protivnike iz Japana, te nisu ušli u borbu za medalju. Nakon vrlo dugog dana, s pregršt napornih mečeva i velikih razmaka između istih, igrači su završili i drugi dan velikog natjecanja.

Iako nisu imali puno vremena za odmor i okrjepu, rano ujutro i treći dan, naši su se igrači uputili prema dvorani, željni pobjede i novog vala adrenalina. Osim nastavka natjecanja za već spomenute igrače, u subotu je započeo i turnir u pojedinačnoj kategoriji u O40, O50 i O60 kategoriji. Tako nas je u konkurenciji muškaraca  iznad 40 godina predstavljao Siniša Jagečić, koji je unatoč odlično odigranim mečevima uspio odnijeti samo jednu pobjedu, što mu nije bilo dovoljno za nastavak natjecanja. Razinu više otišao je naš Nebojša Aleksić koji je pokazao odličnu igru, te izborio prolazak grupne faze u kategoriji iznad 50 godina, koje je uslijedilo posljednji dan. Naši već pomalo izmoreni seniori ponovno su stali na teren, gdje su ih čekali nevjerojatno teški i neizvjesni mečevi. Nesreću su imale naše dvije djevojke Paula Barković i Zrinka Jagečić koje su se vrlo brzo našle jedna nasuprot drugoj, klupske suigračice, ovog su se puta morale fokusirati samo na svoju igru. Ovo je definitivno pokazatelj koliko igrači moraju biti pripremljeni i fizički, a i psihički, usprkos svim okolnostima. Ovog puta pobjedu je odnijela Zrinka Jagečić, nakon 2 intenzivna i napeta seta. U sljedećem krugu susrela bi i svoju sestru Lauru Jagečić, no nakon teškog meča protiv Danaje Knez, ipak se morala obračunati sa sjajnom slovenskom igračicom i bivšom europskom prvakinjom. Nažalost, Slovenka je stala na put i našoj posljednjoj igračici, te je tako Zrinka zauzela sjajno 9. mjesto. Nikola Kučina nastavio je u istom tonu kao i u grupnoj fazi. Tako je u prvom krugu slavio s 2 odlična seta protiv Maximiliana Frankea (Njemačka) i pripremao za težak meč protiv mladog Nijemca. Nakon dugog iščekivanja, krenuo je izrazito napeta borba. Nikola je sjajno otvorio meč, poveo je s velikom razlikom, te na kraju uvjerljivo dobio set. U nastavku je držao isti ritam sve do pretkraj 2. seta, kada je ruka postajala sve teža i drhtavija, nakon prvog izgubljenog seta, bilo se teško vratiti u isto raspoloženje, te se tako naš Nikola morao pozdraviti od natjecanja.

Kvalificirajući se u daljnju fazu natjecanja, Nebojša Aleksić nastupao je i posljednji dan, u nedjelju, gdje se je nakon vrlo iscrpnog meča pozdravio od turnira, te krenuo s ostatkom tima prema Zagrebu.

Sve su to bili izrazito zahtjevni i teški mečevi, koje su naši igrači odlično obavili. Zaista možemo biti ponosni na naše natjecatelje, jer i samim sudjelovanjem na ovakvom natjecanju postigli su nevjerojatan uspjeh. Uz sve postignute rezultate, još se možemo pohvaliti i sjajnim mjestima na trenutnoj rang ljestvici. Tako je Siniša Jagečić zauzeo 36. mjesto, Nebojša Aleksić 23., Nikola Kučina 20., Paula Barković 12., Zrinka Jagečić 9., te Laura Jagečić 8. mjesto.

Iznimno ponosni i sretni pripremamo se za naš idući turnir, kojeg i sami organiziramo, naš omiljeni i već tradicionalni 4. Pula Fun Open za 500 bodova.

Zahvaljujemo domaćinima na odličnoj organizaciji, gostoprimstvu i druženju.

Veliko hvala svima na ogromnoj podršci i čestitkama! 😀

1. Škerl Lori/Knez Danaja (SLO)
2. Rolfes Anja/Horn Andrea (GER)
3. Andrlova Eliška/Andrlova Anna (CZE)
3. Jagečić Zrinka/Jagečić Laura (CRO)
  • Kategorija objave:Turniri